EXPOSICIO DE LES OBRES D'ART CONTEMPORANI DE L'ARTISTA SUSANA ALEMANY

Reinventant camins, curant ferides

 

Susana Alemany, va iniciar el seu camí professional dedicada al món de la moda i la costura. La seva passió, el seu gran amor, ser creativa i generar un món fascinant amb teles, colors i patrons. Però ben jove va haver de renunciar a cosir a causa d’una afecció cervical. Decidida a lluitar i no deixar de ser ella, va bolcar tota la passió que duia dins mitjançant l’art. Així naix Toskana, l’alter ego de Susana Alemany, que li permet viure com a artista lliure i ser una creativa sense por a ser reconeguda. El temps li dóna accés a la investigació; fins que decideix formar-se a l’Escola Municipal de Belles Arts. Allí es deixa dur per la seua intuïció, generant peces que se n’ixen del comú, perquè la seua essència imaginativa i ànsia de llibertat sempre ha estat present, sols li feia falta creure.

Hui és el moment en el qual Susana Alemany ha decidit que és el moment de presentar-se al món com al que és, una artista. La seua producció i la seua sensibilitat es plasmen a cada un dels seus treballs presentats a la sala Unesco, espai que acull la seua primera exposició individual.

La mostra s’articula al voltant de diferents treballs. Destacarem en primer lloc, sobre tot, la seua sèrie de plecs de tela pintada, que fan referència a la seua passió truncada.  Aquestes peces naixeran com a obres de Toskana, i és un projecte en el qual les teles s’emmotlen dins d’un marc que dóna la sensació d’opressió. Experimenta una evolució on la matèria i el moviment creix deixant patent una qualitat i una potència que atrapa a l’observador i que ja és més pròpia de la Susana Alemany actual. La sèrie de teles assoleix el cim amb la llibertat del bastidor i una explosió de color que, com l’artista, esclaten de llibertat i són l’expressió última de l’alliberació d’un passat ofegat de dolor.

Altres peces de la mostra, s’endinsen a l’abstracció però amb un tractament cromàtic basat en aiguades, el que demostra un estudi d’investigació fonamentat en el moviment i la cromatografia. Es pot observar com les tonalitats, alegres i vives, fan que les obres atrapen la mirada aconseguint captar l’atenció.

Alemany genera altres treballs on busca noves formes d’expressió, es tracta de dues peces de grans dimensions on introdueix grafismes, textures i transparències que van demostrant el grau d’evolució que va assolint i que plasmen la seua versatilitat.

L’exposició es completa amb una selecció de peces d’obra gràfica, que són estudis realitzats a l’Escola de Belles Arts però que va saber aprofitar com a alternatives a la pintura.

La ceràmica és també un altre camp que li atrau i que li permet generar i explorar altres vies creatives gràcies al contacte directe amb el material, la mal·leabilitat que li concedeix i la generació de textures que li procura.

En conclusió, Susana Alemany salta a l’escena plàstica d’Alcoi amb una proposta íntima i plenament emocional, on la investigació i la recerca ha donat lloc a un nou camí a la seua vida a través de la producció pictòrica.

 

Lucia Romero

Historiadora de l’Art