CLUB DE LECTURA: NACIDOS DESPUES DE MUERTOS

 “Nacidos después de muertos”  de Begoña Quesada

Ressenya

 


En “Nacidos después de muertos”, Begoña Quesada ens presenta Elisabeth Nietzsche, una dona educada per ser una dama i, que a mesura que avancem en la lectura, esdevé una déspota ambiciosa de ment intel.ligent i moral conservadora.

Elisabet, la protagonista, reflecteix les ombres de la societat alemanya de principi de segle XX i ens permet una reflexió sobre temes tan candents com ara, la manipulació de la veritat, l’ambició desmesurada, l’ascens del feixisme o els rols assignats a les dones.

A més a més, com a persona que integra el dia ( forta, decidida, amb carácter) i la nit (manipuladora, falsejadora, dolenta) ens convida a cavil.lar envers la dualitat de la que estem formades les persones.

D’altra banda, a partir de la relació quasi freudiana dels dos germans, Elisabet i Nietzsche, travessen la novel.la altres intel.lectuals de lèpoca com Wagner, Lou Andreas Salomé i fins i tot, Adolf Hitler, per qui ella sentia devoció. De fet, abduïda primer pel fervor antisemita del seu home i amb la llavor fervent de construir una Alemanya gran, perverteix el pensament del seu germà, tot manipulant els seus textos i introduint-ne de propis.

Tanmateix, malgrat el personatge de l'Elisabeth, que no deixa ningú indiferent, la novel.la no aprofundeix en conceptes clau del pensament de Nietzsche. Així mateix, passa sigilosament pels valors del nazisme, la pretensió amb Nova Germania i la manipulació dels conceptes nietzscheans a favor d’aquesta ideologia... Aquests conceptes podrien haver-li donat un caire més interessant a la història.

Comptat i debatut, aquesta novel.la deixa més coses en l’aire que les que ofereix. No obstant aixo?, hem d’agrair al personatge de l'Elisabeth la curiositat naixent cap a l’obra i el pensament de Nietzsche, el seu estimat germà.